I Sverige finns det ett fåtal stränder som är bevakade av utbildade livräddare. Svenska Livräddningssällskapet arbetar för att fler ständer ska bli bevakade genom att utbilda livräddare och stötta kommuner eller ideella som vill starta upp strandbevakning.

Hur vet man att en strand är bevakad?

En bevakad strand är markerad med flaggor, det finns också ofta ett eller flera bevakningstorn. Flaggorna berättar om det finns livräddare på plats och om det är farligt att bada på grund av till exempel strömmar i vattnet. Livräddarna, som är klädda i rött och gult, finns på plats inte bara för att rädda personer som råkat illa ut i vattnet. Livräddarna ger också information till allmänheten, ser till att det finns livräddningsutrustning och plåstrar om småskador.
 

Här finns det bevakade stränder idag

 
Under sommaren 2016 var sex stränder bevakade och under 2017 har antalet ökat till 19 stränder med bevakning av utbildade livräddare. Under 2017 bevakades stränderna i
Göteborg; Askim, Bergsjön och Fiskebäck. Halland; Villshärad och Tylösand. Skåne; Ängelholm och Vejbystrand, Helsingborg – Fria bad, Fortuna Rydebäck och Råa Vallar. Malmö Stad – Klagshamn, Sibbarp, Ribbersborgsstrand, Sundspromenaden och Scaniabadet. Vellinge – Skanör, Falsterbonäset och Kämpinge. Gotland; Tofta.