Cirka två miljoner svenskar uppger att dom inte kan – eller är osäkra på om de kan simma 200 meter. Många har inte badat i sjö eller hav det senaste året och vill utveckla sin simförmåga.

Svenska Livräddningssällskapets simskola

Att kunna simma omfattar mer än bara att kunna simma en viss sträcka. Simskolan omfattar också vattensäkerhet om de risker som är förknippade med vistelse vid och i vatten och på isar. Att kunna simma är det första steget för ökad säkerhet i och vid vatten.
Simkunnighet är en färskvara och simmar du inte regelbundet bör du testa din simförmåga innan du ger dig ut i sjö eller hav. Ett bra sätt att göra detta på är att varje år ta simborgarmärket. Tänk också på att det är stor skillnad att simma 200 meter i inomhusbassäng och i öppet vatten.

Fakta:

  • Enligt den nordiska simkunnighets definitionen anses man vara simkunnig om kan falla i vattnet, få huvudet under och efter att åter tagit sig upp till ytan, kunna simma 200 meter på djupt vatten, varav 50 meter ryggsim.
  • Ca två miljoner personer i Sverige känner sig otrygga i vatten

Det är aldrig försent att lära sig simma

Inga-Lena Dahl lärde sig simma vid 65+. Hör hennes berättelse i filmen nedan. Tack till Brålandabadet och Margaretha Valdemarsdotter som producerat filmen för att vi får visa den här.

.